De controverses die kunnen bestaan over smaak en welke impact deze hebben op de bescherming van smaak door het auteursrecht wordt belicht zowel vanuit een culinair oogpunt, door Wim Ballieux van Balls & Glory, als vanuit een juridisch oogpunt, door Marie-Christine Janssens van CiTiP (KU Leuven).
Wim Ballieu, dat is een man met ballen! Met zijn eigenzinnige restaurantconcept Balls & Glory veroverde hij niet alleen gehaktballiefhebbers in heel Vlaanderen. Hij won er ook de prestigieuze Golden Palm voor meest innovatieve restaurantconcept mee. Als zoon van een beenhouwer en kleinkind van boeren, was hij voorbestemd om ‘iets met vlees’ te doen. En met veel verse groenten. Hij creëerde een heuse gehaktballenrevolutie, en bereidt ze op heel originele wijze. Wim Ballieu is een gepassioneerde foodie en chefkok met een uitgesproken mening over voedsel. In zijn Balls & Glory serveert hij met de hand gedraaide gehaktballen met binnenin een vloeibare vulling en hierbij nog een grote schep verse stoemp. Met die vullingen wordt lustig geëxperimenteerd: gehakt met truffels en champignons, of prei en pancetta,… Hij zal uitleggen hoe hij maandelijks nieuwe smaken “ontwerpt” en kiest welke gehaktballen op het menu of in de winkel komen.
Marie-Christine Janssens leidt als professor het CiTiP (KULeuven) en heeft de auteursrechtelijke bescherming van smaak en geur al diepgaand onderzocht. "In de huidige stand van de wetenschap kan smaak niet objectief worden geïdentificeerd en dus ook niet worden onderscheiden van producten van dezelfde soort", aldus het Hof van Justitie in zijn arrest Levola van 13 november 2018. Daarmee voldoet smaak niet aan de beschermingsvoorwaarden van het auteursrecht, want die vereisen, naast een oorspronkelijke intellectuele creatie, ook dat de creatie het voorwerp is van een concrete uitdrukkingsvorm. Met deze langverwachte uitspraak, lijkt een einde te komen aan een debat dat al enkele jaren in de EU werd gevoerd over de mogelijkheid om het auteursrecht in te zetten voor de bescherming van geuren en smaken. Of is de discussie toch niet ten einde?